Pyszny sos grecki

Kulinaria

Poznawanie smaków kuchni innych krajów nie wymaga wielkich podróży — wystarczy jedynie udać się na zakupy, a już można cieszyć się produktami, z których można przygotować potrawy nawet z drugiego końca świata. Przykładem jest kuchni grecka i tradycyjny grecki sos tzacyki — produkty są dostępne w każdym sklepie, a on sprawdzi się nie tylko na kolację w stylu śródziemnomorskim, ale również, o ile nie przede wszystkim, do mięs pieczonych na grillu czy kiełbas.

Grecki sos w polskim domu – informacje na temat przygotowania

Kuchnia grecka zachwyca wiele osób, a to za sprawą świeżych oliwek, produkowanej z nich oliwy, kojarzona jest z daniami prostymi, jednak przygotowanie ich w stylu wiejskim, jak często ma to miejsce, może być czasochłonne. Do wielu potraw używa się szeregu warzyw, głównie papryki oraz pomidorów, czosnku, jak i świeżych ziół, które nadają aromatu.

Większość Polaków wie, że do przygotowania podstawowego sosu tzacyki w swojej własnej kuchni konieczne jest wykorzystanie zielonego ogórka, czosnku oraz jogurtu greckiego, jednak warto pamiętać, iż dodaje się także biały ocet winny, który dodaje smaku. Nie jest to składnik obowiązkowy — wręcz niewskazany, kiedy wiadomo, że na przyjęciu czy grillu będą dzieci, które mogłyby go spróbować — więc można pominąć. Jednak podstawy należy się trzymać, gdyż to da możliwość zasmakowania Grecji.

Choć wydaje się także, że zrobienie sosu nie jest trudno, to należy pamiętać, by odcisnąć ogórka z wody, pozwoli to bowiem uzyskać kremowy sos. Sok z ogórka mógłby zepsuć konsystencję tzacyków. Część osób używa do niego również twarogu, co sprawia, że sos jest bardziej gęsty — w takim wydaniu również będzie pasował do dań z grilla czy pieczonych. Można podać sos również tak, jak robią to Grecy — w formie przystawki razem z chlebkami pita.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 ogórki sałatkowe lub 1 ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 350 g jogurtu greckiego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do dekoracji: oliwa, czarna oliwka, koperek

Przygotowanie
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wymieszać z 1 łyżką octu winnego. Odłożyć na około 15 minut.
W międzyczasie obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i wymieszać z oliwą.
Oliwę z czosnkiem połączyć z jogurtem, pozostałą łyżką octu i odciśniętym z soku na sitku lub w gazie ogórkiem.
Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z drobno posiekanym koperkiem.
Podawać w miseczce skropione oliwą, udekorowane oliwką i koperkiem.

Kulinaria
Jak zrobić pyszne pierniczki drożdżowe?

Pierniczki są bardzo popularne. Szczególnie jeśli chodzi o okres Świąteczny. To właśnie w tym czasie ludzie najczęściej decydują się na zrobienie pierników czy to jako ozdobę na choinkę czy tak po prostu do zjedzenia. Czy ktoś słyszał o czymś takim jak pierniczki drożdżowe? Jeśli nie to warto zapoznać się z …

Kulinaria
Sałatka ziemniaczana czyli bramborowy salat z kotletem schabowym

Domowa sałatka ziemniaczana. Zdrowie na talerzu? Prosta domowa sałatka ziemniaczana to wspaniały sposób na wypełnienie wieczornej kolacji. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga dużo pracy, nie jest to kosztowny przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej należy przygotować składniki, oczyścić je umyć lub też wcześniej ugotować. Składniki, jakie są potrzebne do sałatki …

Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity specjał, który będzie gościł jako drugie danie przy obiedzie. Ziemniaczana zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo pracy. Dieta Do przygotowania sałatki ziemniaczanej wystarczy przygotować takie składniki, jak między innymi: ziemniaki ok. 10 sztuk, pętko kiełbasy, 200 gramów boczku, 1 cebula, opakowanie pieczarek, 1 sztuka …