Jak zrobić pyszne pierniczki drożdżowe?

Kulinaria

Pierniczki są bardzo popularne. Szczególnie jeśli chodzi o okres Świąteczny. To właśnie w tym czasie ludzie najczęściej decydują się na zrobienie pierników czy to jako ozdobę na choinkę czy tak po prostu do zjedzenia. Czy ktoś słyszał o czymś takim jak pierniczki drożdżowe? Jeśli nie to warto zapoznać się z niniejszym artykułem. Tu będzie przedstawiony popularny przepis właśnie na takie słodkości.

Jak zrobić pyszne pierniczki drożdżowe? Informacje na temat przygotowania

Warto na początku wspomnieć, iż takie pierniczki można zrobić kilka dni wcześniej i włożyć do słoiczka. Nie stracą na świeżości. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać swoje drożdżowe pierniczki, powinniśmy sprawdzić czy mamy wszystkie niezbędne składniki, jakie są potrzebne do ich przygotowania. Najważniejszymi produktami zatem są:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 20g drożdży świeżych,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki miodu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki ciepłego mleka,
  • ciut ponad 1/2 szklanki cukru pudru.

Jak już sprawdzimy naszą listę produktów to warto przystąpić po prostu do działania. Najważniejszymi krokami są oczywiście:

  1. Na początku zajmijmy się rozpuszczaniem świeżych drożdży w delikatnie podgrzanym mleku.
  2. Następnie do kolejnej miski dodajemy suche składniki typu: Mąkę, cukier puder , sodę, cynamon, kakao i przyprawę do piernika.
  3. W rondelku rozpuszczamy miód z masłem i jajkiem. To razem z wcześniej rozpuszczonymi drożdżami wlewamy do sypkich składników do miski.
  4. Przychodzi pora na wyrabianie ciasta do momentu, aż będzie ono gładkie.
  5. Ciasto powinniśmy wyłożyć na stolnicę lub silikonową matę i rozwałkować je. Najlepiej na grubość około 5 cm. Im cieńsze ciasto tym pierniki są bardziej twarde. A nam przecież chodzi o miękkie drożdżowe pierniczki.
  6. Wycinamy pierniczki za pomocą foremek o różnych kształtach.
  7. Następnie wykładamy je na blachę. Nie musi być wielkich odstępów, wystarczą około 3 cm.
  8. Tak przygotowane pierniki powinniśmy piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Pieczemy je ok 9 minut.
  9. Gdy się upieką, wyjmujemy je na blat i czekamy aż wystygnął.
  10. Na końcu pozostaje nam tylko udekorować pierniczki różnymi dostępnymi w sklepach ozdobami do ciast.

Podsumowując niniejszy artykuł pierniki drożdżowe są coraz częściej wybierane, szczególnie dla małych dzieci. Wszystko dlatego, że są miękkie i smaczne. No i dzieci same mogą mieć wpływ na to jak będą one wyglądały na koniec. Warto pozostawiać ozdabianie dzieciom. Będą miały niezłą zabawę.

 

Kulinaria
Pyszny sos grecki

Poznawanie smaków kuchni innych krajów nie wymaga wielkich podróży — wystarczy jedynie udać się na zakupy, a już można cieszyć się produktami, z których można przygotować potrawy nawet z drugiego końca świata. Przykładem jest kuchni grecka i tradycyjny grecki sos tzacyki — produkty są dostępne w każdym sklepie, a on …

Kulinaria
Sałatka ziemniaczana czyli bramborowy salat z kotletem schabowym

Domowa sałatka ziemniaczana. Zdrowie na talerzu? Prosta domowa sałatka ziemniaczana to wspaniały sposób na wypełnienie wieczornej kolacji. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga dużo pracy, nie jest to kosztowny przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej należy przygotować składniki, oczyścić je umyć lub też wcześniej ugotować. Składniki, jakie są potrzebne do sałatki …

Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity specjał, który będzie gościł jako drugie danie przy obiedzie. Ziemniaczana zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo pracy. Dieta Do przygotowania sałatki ziemniaczanej wystarczy przygotować takie składniki, jak między innymi: ziemniaki ok. 10 sztuk, pętko kiełbasy, 200 gramów boczku, 1 cebula, opakowanie pieczarek, 1 sztuka …