Wino z porzeczki czarnej

Kulinaria

Czarna porzeczka na wagę złota

Czarna porzeczka pojawia się wraz z końcem maja, a sezon na nią kończy się już po dwóch miesiącach. Nie jest wobec tego owocem dostępnym przez okrągły rok, dlatego warto na nią polować w sezonie, kiedy jakościowo jest najlepsza. Wiele osób decyduje się w takich momentach na uruchomienie domowej produkcji przetworów, którymi ratujemy się w sezonie jesienno-zimowym, wzbogacając gorący napar herbaty lub pyszne naleśniki. Takie zapasy to błogosławieństwo, dzięki któremu w żadnym momencie roku nie zabraknie nam potrzebnego źródła witamin i mikroelementów zawartych w tych niepozornych i niewielkich owocach. Równie sporym zainteresowaniem cieszą się wina z czarnej porzeczki, które nie stanowią żadnego problemu w trakcie przygotowania, nawet dla osób mniej doświadczonych. Wino z porzeczki jest wyjątkowo łatwe do zrobienia i podobnie jak innego rodzaju przetwory na bazie tych owoców, stanowi źródło zdrowia.  Kuchnia. Jak przygotować wino w domowych warunkach?

Wino z porzeczki czarnej

Niezaprzeczalną zaletą takiego wina jest fakt, że nie przerośnie amatorów i nie wymaga długiego czasu oczekiwania na zniewalający efekt. Najważniejsze jest to, aby trzymać się konkretnego przepisu, w którym dokładnie opisywane są proporcje z uwzględnieniem pożądanej ilości wina. Porzeczki należy dokładnie umyć i pozbyć się zgniłych owoców, które nie nadają się do spożytkowania. Umyte owoce trzeba rozgnieść na miazgę i zalać taką ilością wody, aby owoce znajdowały się nieco pod powierzchnią. Następnie należy przygotować standardowy roztwór wody z cukrem, który po ostudzeniu trzeba dodać wraz z drożdżami do moszczu. W niektórych przepisach można znaleźć nieco inne zalecenie polegające na zasypaniu moszczu cukrem. Mikstura powinna pozostać w naczyniu przez ponad tydzień. Po upływie tego czasu należy przecedzić owoce i uzupełnić sfermentowany sok pozostałą ilością wody z cukrem. Po około 2-3 miesiącach wino można przelać do butelek, a następnie ulokować je w chłodnym i ciemnym miejscu, aby mogło spokojnie leżakować i dojrzewać.

 

Kulinaria
Sałatka ziemniaczana czyli bramborowy salat z kotletem schabowym

Domowa sałatka ziemniaczana. Zdrowie na talerzu? Prosta domowa sałatka ziemniaczana to wspaniały sposób na wypełnienie wieczornej kolacji. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga dużo pracy, nie jest to kosztowny przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej należy przygotować składniki, oczyścić je umyć lub też wcześniej ugotować. Składniki, jakie są potrzebne do sałatki …

Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity specjał, który będzie gościł jako drugie danie przy obiedzie. Ziemniaczana zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo pracy. Dieta Do przygotowania sałatki ziemniaczanej wystarczy przygotować takie składniki, jak między innymi: ziemniaki ok. 10 sztuk, pętko kiełbasy, 200 gramów boczku, 1 cebula, opakowanie pieczarek, 1 sztuka …

Kulinaria
Rozmaryn i jego pielęgnacja oraz uprawa.

Rozmaryn to roślina, która ma bogate zastosowanie, jako roślina jadalna, uprawna i jako surowiec lekarski. Uprawę tej rośliny można prowadzić w domowym ogródku. „Miękki, zielono-niebieski piołun, który odpędza insekty; żółte końcówki wzburzonego wrotyczu; delikatna, szara lawenda o pięknych fioletowych i niebieskich szpicach; nierówne, kamienne ściany okryte miękką powłoką zieleni w …