Zapiekanka ziemniaczana na gorąco.

Kulinaria

Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity specjał, który będzie gościł jako drugie danie przy obiedzie. Ziemniaczana zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo pracy.

Dieta

Do przygotowania sałatki ziemniaczanej wystarczy przygotować takie składniki, jak między innymi:

  • ziemniaki ok. 10 sztuk,
  • pętko kiełbasy,
  • 200 gramów boczku,
  • 1 cebula,
  • opakowanie pieczarek,
  • 1 sztuka papryki,
  • 1 jajko,
  • 200 gram. sera żółtego,
  • 1 opakowanie śmietany

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie, czas gotowania to około 15 minut.

Po ugotowaniu, ostygnięciu każdy ziemniak należy pokroić w plastry, które układamy na wysmarowanym oliwa z oliwek żaroodpornym naczyniu. Po ułożeniu pierwszej warstwy należy położyć inny rodzaj, np. smażoną cebulę.

Przed przystąpieniem do układania warstw, każdy ze składników, jak cebula, pieczarki, kiełbasa boczek, papryka powinny być osobno usmażone na oliwie z oliwek. Jednak należy uważać z tłuszczem, by cała zapiekanka nie obciekała tłuszczem.

I tak nakładamy warstwami każdy rodzaj przygotowanego składnika. Jednak nie używamy soli ani pieprzu, gdyż składniki, jak kiełbasa są bardzo słone i wyjdzie nam bardzo przesolona zapiekanka, a tego nie chcemy.

Zapiekankę ułożoną warstwami zalewamy sosem, który przygotowujemy z jajek śmietany i sera. Wszystko razem łączymy, mieszamy, tak aby powstała jednolita konsystencja i zalewamy wierzchnią część zapiekanki.

Przygotowaną zapiekankę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

I gotowe, smacznego!

Kulinaria
Sałatka ziemniaczana czyli bramborowy salat z kotletem schabowym

Domowa sałatka ziemniaczana. Zdrowie na talerzu? Prosta domowa sałatka ziemniaczana to wspaniały sposób na wypełnienie wieczornej kolacji. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga dużo pracy, nie jest to kosztowny przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej należy przygotować składniki, oczyścić je umyć lub też wcześniej ugotować. Składniki, jakie są potrzebne do sałatki …

Kulinaria
Rozmaryn i jego pielęgnacja oraz uprawa.

Rozmaryn to roślina, która ma bogate zastosowanie, jako roślina jadalna, uprawna i jako surowiec lekarski. Uprawę tej rośliny można prowadzić w domowym ogródku. „Miękki, zielono-niebieski piołun, który odpędza insekty; żółte końcówki wzburzonego wrotyczu; delikatna, szara lawenda o pięknych fioletowych i niebieskich szpicach; nierówne, kamienne ściany okryte miękką powłoką zieleni w …

Kulinaria
Wino z porzeczki czarnej

Czarna porzeczka na wagę złota Czarna porzeczka pojawia się wraz z końcem maja, a sezon na nią kończy się już po dwóch miesiącach. Nie jest wobec tego owocem dostępnym przez okrągły rok, dlatego warto na nią polować w sezonie, kiedy jakościowo jest najlepsza. Wiele osób decyduje się w takich momentach …