Poznawanie smaków kuchni innych krajów nie wymaga wielkich podróży — wystarczy jedynie udać się na zakupy, a już można cieszyć się produktami, z których można przygotować potrawy nawet z drugiego końca świata. Przykładem jest kuchni grecka i tradycyjny grecki sos tzacyki — produkty są dostępne w każdym sklepie, a on sprawdzi się nie tylko na kolację w stylu śródziemnomorskim, ale również, o ile nie przede wszystkim, do mięs pieczonych na grillu czy kiełbas.
Grecki sos w polskim domu – informacje na temat przygotowania
Kuchnia grecka zachwyca wiele osób, a to za sprawą świeżych oliwek, produkowanej z nich oliwy, kojarzona jest z daniami prostymi, jednak przygotowanie ich w stylu wiejskim, jak często ma to miejsce, może być czasochłonne. Do wielu potraw używa się szeregu warzyw, głównie papryki oraz pomidorów, czosnku, jak i świeżych ziół, które nadają aromatu.
Większość Polaków wie, że do przygotowania podstawowego sosu tzacyki w swojej własnej kuchni konieczne jest wykorzystanie zielonego ogórka, czosnku oraz jogurtu greckiego, jednak warto pamiętać, iż dodaje się także biały ocet winny, który dodaje smaku. Nie jest to składnik obowiązkowy — wręcz niewskazany, kiedy wiadomo, że na przyjęciu czy grillu będą dzieci, które mogłyby go spróbować — więc można pominąć. Jednak podstawy należy się trzymać, gdyż to da możliwość zasmakowania Grecji.
Choć wydaje się także, że zrobienie sosu nie jest trudno, to należy pamiętać, by odcisnąć ogórka z wody, pozwoli to bowiem uzyskać kremowy sos. Sok z ogórka mógłby zepsuć konsystencję tzacyków. Część osób używa do niego również twarogu, co sprawia, że sos jest bardziej gęsty — w takim wydaniu również będzie pasował do dań z grilla czy pieczonych. Można podać sos również tak, jak robią to Grecy — w formie przystawki razem z chlebkami pita.
Składniki na 2 porcje:
- 2 ogórki sałatkowe lub 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 350 g jogurtu greckiego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- do dekoracji: oliwa, czarna oliwka, koperek
Przygotowanie
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wymieszać z 1 łyżką octu winnego. Odłożyć na około 15 minut.
W międzyczasie obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i wymieszać z oliwą.
Oliwę z czosnkiem połączyć z jogurtem, pozostałą łyżką octu i odciśniętym z soku na sitku lub w gazie ogórkiem.
Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z drobno posiekanym koperkiem.
Podawać w miseczce skropione oliwą, udekorowane oliwką i koperkiem.