Domowa sałatka ziemniaczana. Zdrowie na talerzu?
Prosta domowa sałatka ziemniaczana to wspaniały sposób na wypełnienie wieczornej kolacji. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga dużo pracy, nie jest to kosztowny przepis.
Do przygotowania sałatki ziemniaczanej należy przygotować składniki, oczyścić je umyć lub też wcześniej ugotować. Składniki, jakie są potrzebne do sałatki ziemniaczanej to między innymi:
- ziemniaki 5 sztuk, ugotowane w mundurkach, ok. 0.30 minut czas gotowania,
- puszka miks marchewka, groszek, kukurydza,
- lub puszka miks meksykański z fasolką i kukurydzą, co wzbogaci sałatkę,
- ogórek konserwowy lub kiszony 4 sztuki,
- jabłko czerwone 0,5 sztuki,
- cebula biała lub czerwona,
- jajka gotowane na twardo ok. 5 sztuk,
- sól,
- pieprz,
- majonez lub sos tatarski.
Przygotowane składniki należy rozdrobnić te większe na mniejsze kostki, pokrojone, tak aby wszystko wyglądało apetycznie.
Sałatka ziemniaczana wymaga połączenia wszystkich składników w jedną całość, delikatnie przyprawiona, wymieszana z majonezem. Na samym końcu można udekorować sałatkę, pokrywając szpatułką majonez na wierzchu i układając natkę pietruszki na wierzch oraz cienkie paski ogórka.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że sałatka ziemniaczana to tradycyjny polski specjał, ale nie jest on znany tylko w Polsce, w Czechach jest zwany bramborowy salat. Bramborowy salat podawany jest z kotletem schabowym, kotletem rybnym lub kurczęcym zamiast ziemniaków i surówki. To wykwintne danie na wigilijny stół.