Sałatka ziemniaczana czyli bramborowy salat z kotletem schabowym

Kulinaria

Domowa sałatka ziemniaczana. Zdrowie na talerzu?

Prosta domowa sałatka ziemniaczana to wspaniały sposób na wypełnienie wieczornej kolacji. Jej przygotowanie jest proste, nie wymaga dużo pracy, nie jest to kosztowny przepis.

Do przygotowania sałatki ziemniaczanej należy przygotować składniki, oczyścić je umyć lub też wcześniej ugotować. Składniki, jakie są potrzebne do sałatki ziemniaczanej to między innymi:

  • ziemniaki 5 sztuk, ugotowane w mundurkach, ok. 0.30 minut czas gotowania,
  • puszka miks marchewka, groszek, kukurydza,
  • lub puszka miks meksykański z fasolką i kukurydzą, co wzbogaci sałatkę,
  • ogórek konserwowy lub kiszony 4 sztuki,
  • jabłko czerwone 0,5 sztuki,
  • cebula biała lub czerwona,
  • jajka gotowane na twardo ok. 5 sztuk,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez lub sos tatarski.

Przygotowane składniki należy rozdrobnić te większe na mniejsze kostki, pokrojone, tak aby wszystko wyglądało apetycznie.

Sałatka ziemniaczana wymaga połączenia wszystkich składników w jedną całość, delikatnie przyprawiona, wymieszana z majonezem. Na samym końcu można udekorować sałatkę, pokrywając szpatułką majonez na wierzchu i układając natkę pietruszki na wierzch oraz cienkie paski ogórka.

Na zakończenie wypada stwierdzić, że sałatka ziemniaczana to tradycyjny polski specjał, ale nie jest on znany tylko w Polsce, w Czechach jest zwany bramborowy salat. Bramborowy salat podawany jest z kotletem schabowym, kotletem rybnym lub kurczęcym zamiast ziemniaków i surówki. To wykwintne danie na wigilijny stół.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana na gorąco.

Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity specjał, który będzie gościł jako drugie danie przy obiedzie. Ziemniaczana zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo pracy. Dieta Do przygotowania sałatki ziemniaczanej wystarczy przygotować takie składniki, jak między innymi: ziemniaki ok. 10 sztuk, pętko kiełbasy, 200 gramów boczku, 1 cebula, opakowanie pieczarek, 1 sztuka …

Kulinaria
Rozmaryn i jego pielęgnacja oraz uprawa.

Rozmaryn to roślina, która ma bogate zastosowanie, jako roślina jadalna, uprawna i jako surowiec lekarski. Uprawę tej rośliny można prowadzić w domowym ogródku. „Miękki, zielono-niebieski piołun, który odpędza insekty; żółte końcówki wzburzonego wrotyczu; delikatna, szara lawenda o pięknych fioletowych i niebieskich szpicach; nierówne, kamienne ściany okryte miękką powłoką zieleni w …

Kulinaria
Wino z porzeczki czarnej

Czarna porzeczka na wagę złota Czarna porzeczka pojawia się wraz z końcem maja, a sezon na nią kończy się już po dwóch miesiącach. Nie jest wobec tego owocem dostępnym przez okrągły rok, dlatego warto na nią polować w sezonie, kiedy jakościowo jest najlepsza. Wiele osób decyduje się w takich momentach …