Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity specjał, który będzie gościł jako drugie danie przy obiedzie. Ziemniaczana zapiekanka jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga dużo pracy.
Dieta
Do przygotowania sałatki ziemniaczanej wystarczy przygotować takie składniki, jak między innymi:
- ziemniaki ok. 10 sztuk,
- pętko kiełbasy,
- 200 gramów boczku,
- 1 cebula,
- opakowanie pieczarek,
- 1 sztuka papryki,
- 1 jajko,
- 200 gram. sera żółtego,
- 1 opakowanie śmietany
Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie, czas gotowania to około 15 minut.
Po ugotowaniu, ostygnięciu każdy ziemniak należy pokroić w plastry, które układamy na wysmarowanym oliwa z oliwek żaroodpornym naczyniu. Po ułożeniu pierwszej warstwy należy położyć inny rodzaj, np. smażoną cebulę.
Przed przystąpieniem do układania warstw, każdy ze składników, jak cebula, pieczarki, kiełbasa boczek, papryka powinny być osobno usmażone na oliwie z oliwek. Jednak należy uważać z tłuszczem, by cała zapiekanka nie obciekała tłuszczem.
I tak nakładamy warstwami każdy rodzaj przygotowanego składnika. Jednak nie używamy soli ani pieprzu, gdyż składniki, jak kiełbasa są bardzo słone i wyjdzie nam bardzo przesolona zapiekanka, a tego nie chcemy.
Zapiekankę ułożoną warstwami zalewamy sosem, który przygotowujemy z jajek śmietany i sera. Wszystko razem łączymy, mieszamy, tak aby powstała jednolita konsystencja i zalewamy wierzchnią część zapiekanki.
Przygotowaną zapiekankę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
I gotowe, smacznego!