Czarna porzeczka na wagę złota

Czarna porzeczka pojawia się wraz z końcem maja, a sezon na nią kończy się już po dwóch miesiącach. Nie jest wobec tego owocem dostępnym przez okrągły rok, dlatego warto na nią polować w sezonie, kiedy jakościowo jest najlepsza. Wiele osób decyduje się w takich momentach na uruchomienie domowej produkcji przetworów, którymi ratujemy się w sezonie jesienno-zimowym, wzbogacając gorący napar herbaty lub pyszne naleśniki. Takie zapasy to błogosławieństwo, dzięki któremu w żadnym momencie roku nie zabraknie nam potrzebnego źródła witamin i mikroelementów zawartych w tych niepozornych i niewielkich owocach. Równie sporym zainteresowaniem cieszą się wina z czarnej porzeczki, które nie stanowią żadnego problemu w trakcie przygotowania, nawet dla osób mniej doświadczonych. Wino z porzeczki jest wyjątkowo łatwe do zrobienia i podobnie jak innego rodzaju przetwory na bazie tych owoców, stanowi źródło zdrowia.  Kuchnia. Jak przygotować wino w domowych warunkach?

Wino z porzeczki czarnej

Niezaprzeczalną zaletą takiego wina jest fakt, że nie przerośnie amatorów i nie wymaga długiego czasu oczekiwania na zniewalający efekt. Najważniejsze jest to, aby trzymać się konkretnego przepisu, w którym dokładnie opisywane są proporcje z uwzględnieniem pożądanej ilości wina. Porzeczki należy dokładnie umyć i pozbyć się zgniłych owoców, które nie nadają się do spożytkowania. Umyte owoce trzeba rozgnieść na miazgę i zalać taką ilością wody, aby owoce znajdowały się nieco pod powierzchnią. Następnie należy przygotować standardowy roztwór wody z cukrem, który po ostudzeniu trzeba dodać wraz z drożdżami do moszczu. W niektórych przepisach można znaleźć nieco inne zalecenie polegające na zasypaniu moszczu cukrem. Mikstura powinna pozostać w naczyniu przez ponad tydzień. Po upływie tego czasu należy przecedzić owoce i uzupełnić sfermentowany sok pozostałą ilością wody z cukrem. Po około 2-3 miesiącach wino można przelać do butelek, a następnie ulokować je w chłodnym i ciemnym miejscu, aby mogło spokojnie leżakować i dojrzewać.